Будівля Центру соціально-психологічної реабілітації у м. Коростені

Медіаграмотність- запорука стійкості громад

 

     «Хто володіє інформацією – той володіє світом» – все більш чітко ми розуміємо, яке  смислове навантаження в сучасному суспільстві несе цей популярний вислів. Ми повинні чітко усвідомлювати, що на сьогодні не всі інформаційні джерела подають достовірну, правдиву та фактичну інформацію. Так, власне зараз ми маємо надто багато медійних засобів, рівень інформованості зашкалює, проте все, про що пишуть в соціальних мережах треба піддавати здоровому глузду та вміти критично мислити. Часто-густо, іноді, ми, будучи всесторонньо освіченими, професійно підкованими можемо теж потрапити в пастку, в яку нас кидають так звані «фейкомети». А іноді ми самі, цього на помічаючи попадаємо до них на гачок.  Нині у світі силу має той, хто володіє інформацією, яка відіграє незмінно важливу роль у будь-якій сфері людської діяльності А надто це важливо зараз в період всесвітньої пандемії. Адже інтернет – це найзручніша платформа для владного контролю за суспільною свідомістю. Тепер достатньо просто розмістити вірусне повідомлення. Так робиться і сьогодні, стосовно різних соціальних проблем, які існують в сучасному світі.

Засоби масової інформації  задовільняють наш інтерес у здобутті новин про події в Україні та в світі, водночас формуючи масову культуру суспільства, те чи інше ставлення до певної проблеми. Отримана нами інформація впливає на нас по-різному: щось засмучує, щось радує, щось є дійсно корисним, щось, навпаки, шкідливим, а й іноді загрозливим. Але більшість речей, які ми чуємо зараз, лише «завантажують» наш мозок, руйнують нашу психіку, послаблюють здоров’я. Тому дуже важливо в цьому безмежному потоці інформації знайти власне таку інформацію, яка вам потрібна. Але як знайти ту саму якісну інформацію в неосяжних просторах інтернету? Тут необхідно дослухатися фахівців з тої чи іншої сфери діяльності, які компетентні з тих чи інших питань. Ми повинні пам’ятати, що  достовірними є тільки офіційні сайти. Жовта преса і любительські сторіночки тільки додадуть хвилювань, сумбурності в прийнятті рішень. Хорошим методом пошуку інформації є рубрика часто поставлених питань (FAQ). Така рубрика є практично на будь-якому сайті.

    В наш час задзвичайно важливо бути медіаграмотними. Інформаційна сфера існування людей піддавалася і піддається всіляким рухам, коливанням, так званим «інформаційним вибухам» чи «інформаційному голоду». Як колись висловилась видатна українська письменниця та поетеса Ліна Костенко, що «колись  інформація була нашою здобиччю. Тепер ми- здобич інформації!» і це дійсно так. Зараз надзвичайно важливо для кожного з нас знайти для себе той рятівний круг, який не дасть нам потонути у вирі інформаційного бруду.

Бути медіаграмотним, означає бути стійким у своїх поглядах, тому дуже велике значення має обізнаність у питаннях, які хвилюють громаду, суспільство. В тому числі і думка про ту проблему, яка на шпальтах медійних просторів займає ключове місце на даний час.

 Але окрім контенту, який ми отримуємо добровільно, за власним бажанням, велику його кількість наш мозок «вбирає» підсвідомо. Рекламні бігборди по дорозі на роботу, радіо, увімкнене в машині, людина, що розмовляє по телефону поряд з вами в громадському транспорті. І навіть якщо ви не робите ніяких свідомих зусиль, щоб запам'ятати щось стороннє, ваш мозок робить це за вас. Розумовий процес в нашому мозку неперервний, тому інформація фіксується і аналізується без нашого відома.

 Давайте будемо пильними та уважними до всієї інформації, яку ми отримуємо! Давайте змінювати своє ставлення до споживання медіапродуктів на більш свідоме, щоб вміти відрізнити вигадки від фактів та не потрапити на гачок маніпуляцій. Тому надзвичайно важливо відмежовуватись від непотрібної інформації заради нас самих, заради нашого здоров’я,  емоційної та психічної стійкості.

Здоров’я всім нам !

 

Віра Гис- спеціаліст ЦСПР

населення у м. Коростені